onsdag 3 februari 2010

Borde prova....

Trolldeg 1
En lera som går att torka och "bränna" i ugn.

Du behöver:
1 dl salt
1½ dl vatten
1½ tsk olja
3 dl vetemjöl

Gör så här:
Blanda salt och vatten och låt stå tills saltet har löst sig, ca 30 minuter. Tillsätt oljan. Blanda alltsammans och arbeta degen smidig. Förvara trolldegen i kylskåp om den inte används. Vill du "bränna" dina figurer, gör det i ugn i 80 grader C, minst 1 timme. Måla figurerna med ålderslämplig färg. För hållbarhet kan man därefter lacka figurerna med t.ex. Marvin medium från Berol. Denna är giftfri och finns att köpa i färghandeln.

Trolldeg 2
En lera som inte innehåller gluten.

Du behöver:
2 dl salt
2/3 dl vatten
1 dl maizenamjöl
½ dl kallt vatten

Gör så här:
Rör ihop vatten och salt. Värm vattnet till nästan kokpunkten. Rör ut maizenan i det kalla vattnet och häll blandningen i det heta vattnet. Koka blandningen tills den bli tjock. Förvara trolldegen i kylskåp om den inte används. Lufttorka figurerna. Måla figurerna med färg som är lämplig för barnets ålder. För hållbarhet kan man därefter lacka figurerna med t.ex. Marvin medium från Berol. Denna är giftfri och finns att köpa i färghandeln.



Trolldeg 3
Deg att göra gubbar och figurer av.

Du behöver:
2 dl vetemjöl
1 dl salt
¾ dl vatten
1 msk tapetklister
1 msk olja

Gör så här:
Blanda alltsammans och arbeta degen smidig. Förvara degen i kylskåp om den inte används. Vill du "bränna" dina figurer, gör det i ugn i 80 grader C minst 1 timme. Måla figurerna med färg lämplig för barnets ålder. För hållbarhet kan man därefter lacka figurerna med t.ex. Marvin medium från Berol. Denna är giftfri och finns att köpa i färghandel.
Upp