lördag 11 juli 2009

Livet ÅP Landet

Brasan sprakar. Ljuset äro tänt. Vad är annorlunda?! Är det månne det att man sitter och surfar inne i stugan där det aldrig tidigare funnits varken vetskap eller tillgång till internet/dator för några år sedan. Det är märkligt. Medan man står och vevar hinken med vatten från brunnen hinner man fundera vem som tidigare stått och vevat här för länge sedan. Och vad skulle de ha vattnet till då? Jag "vevar" för lite diskvatten och vatten att tvätta sig i bastun med.Men efter någon dag måste man ändå till mor för att gå i en riktig dusch för att känna sig riktigt ren. I köket finns det nu sådan lyx att man kan låta vattnet rinna ner i en diskho som sedan åker ut under huset. Hur gjorde de förr? diska de ute? Var brunnsvattnet för "bra" att diska i övehuvudtaget? Här spikas och donas med wc inomhus. Ett kemiskt wc som man häller giftiga partiklar i som säkert är jätte bra för naturen. Utedasset här är ju allt för bedrövligt. Ja rätt ut sagt fallfärdigt...där finns spindlar och flugor! Tänka sig! Lorten försvinner inte med ett snabbt tryck och åker iväg "dit det ska", nej här stannar det snällt och flugorna får partaija varje dag.....
Vi bor trångt. Ett rum och kök. Vi snubblar bland kläder, leksaker mm... Hade man sju barn förr sa man? va det så? var hade de alla sina leksaker?? Pappersmuggar bränns i spisen mer än ved nästan. Man "sparar" ju på disken.

Det är bara att konstatera. Det är bara hälsosamt att "nudda" lite verkligheten. Verkligheten före "vår tid". Måtte de själar som skådar på oss här idag skrapa sig i huvudet och måtte de inte vara avundsjuka på vår dator, innedass och diskho. Eller är de?